The Tragedy of Slaughtervaart - Dood Paard op Theaterflix

De voorstelling van Dood paard is beschikbaar voor abonnees van Theaterflix.

Word abonnee op Theaterflix, bekijk onbeperkt naar alle voorstellingen en steun het theater en de groei van de collectie.

 

The Tragedy of Slaughtervaart

Over de voorstelling

In november 2018 gebeurde er iets onwaarschijnlijks: het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis ging failliet. Toneelgezelschap Dood Paard maakte toevallig in diezelfde tijd op locatie in de buurt van het Slotervaartziekenhuis de voorstelling The Tragedy of Slaughtervaart. Fantasie werd werkelijkheid….

Het Slotervaartziekenhuis

The Tragedy of Slaughtervaart is een voorstelling over de verwikkelingen rond de turbulente geschiedenis van het Slotervaartziekenhuis. Met als dieptepunt de verwoestende leiding van Aysel Erbudak van 2006 tot 2014.

Het Slotervaartziekenhuis werd in de jaren ’70 gebouwd als toonbeeld van vooruitgangsgeloof. Midden in de nieuwe volkswijken van de stad moest er een gezondheidscentrum komen, dat voor iedereen toegankelijk was. Waar het niet om geld of efficiency maar, om mensen zou draaien. Ironisch genoeg zou enkele decennia later juist het Slotervaartziekenhuis het eerste Nederlandse ziekenhuis worden dat in private handen kwam.

Het Slotervaartziekenhuis werd in 2006 overgenomen door twee zakenmensen: Jan Schram en Aysel Erbudak. Schram is een Noord-Hollandse grondspeculant en chronische longpatiënt, die 26 miljoen euro investeerde in het ziekenhuis en de flamboyante Erbudak, een selfmade woman die tot dan toe alleen parkeerterreinen en een callcenter had geleid en bovendien een strafblad had. Erbudak werd de directeur en gaf op onorthodoxe wijze leiding aan het Slotervaart. Ze parkeerde haar BMW voor de draaideur van het Slotervaart. Ze ontving geen salaris, maar betaalde al haar privé-uitgaven met de creditcard van het ziekenhuis. Het Slotervaart begon op een zeer lucratieve basis heroïne voor medisch gebruik te produceren en maakte in de eerste jaren na de overname weer winst.

Het was alsof een Shakespeareaans personage een zorginstelling bestierde. Zakelijk instinct, grote woorden en een flinke hoeveelheid geld bleken toch niet voldoende om van dit gezondheidszorgsprookje een succes te maken. Het Slotervaartziekenhuis dreef steeds verder af. Uiteindelijk moest het, op sterven na dood, door andere ondernemers van de ondergang worden gered.

The Tragedy of Slaughtervaart is een Shakespeareaanse tragedie en losjes gebaseerd op de verwikkelingen rond het roemruchte Slotervaartziekenhuis met in de hoofdrollen Aysel Erbudak, Jan Schram en het ziekenhuis zelf.

Credits The Tragedy of Slaughtervaart

Spel: Ellen Goemans, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper
Theaterregistratie: Jan Bosteels

Gezelschap

Dood paard

Jaar

2018

Categorieën

Onbeperkt toegang

Ontdek meer voorstellingen als abonnee met toegang tot alle voorstellingen op Theaterflix

  • recente voorstellingen
  • archiefvoorstellingen
  • voorstellingen uit UvA Bijzondere Collecties

 

 

Toegang tot de rijke cultuur uit de Nederlandse theaters

Bekijk bij Theaterflix de voorstellingen die jij wilt zien op het moment dat het jou uitkomt. Bekijk die ene voorstelling die nooit meer in het theater terugkomt en wees er als eerste bij als je favoriete toneelstuk weer op de planken staat.